מחשוב ענן: ההיסטוריה
ההיסטוריה של מחשוב ענן (קלאוד)
בפוסט הבא נספר לכם קצת על ההיסטוריה של מחשוב הענן. אפשר כבר להודות בזה, מחשוב ענן משנה את כל התפיסה שלנו בשנים האחרונות. מתי הייתה הפעם האחרונה שדאגת לשמור את המידע שלך לשירותי ענן כמו Google Drive, Dropbox, iCloud? סביר להניח שלאחרונה. כוננים קשיחים יכולים לההרס, מחשבים יכולים להתחלף אבל בזכות שירותי הענן המתקדמים המידע שלך נשאר שלם, זמין ונגיש.
ובכל זאת, אם לרגע עברה לך בראש המחשבה שמחשוב ענן זו תופעה חדשה כדי שתחשוב שנית, מחשוב הענן בתפיסה הבסיסית שלו קיים משנת 1950! לאחרונה פירסמה חברת האבטחה סימנטק ציר זמן מאוייר אשר מראה את התקדמות הטכנולוגיה בכל מה שקשור למחשוב ענן ומדגישה את ההתקדמות הניכרת שנעשתה בתחום הקלאוד עם השנים.
מחשוב ענן בתור קונספט התחיל אי שם בשנות ה50 המוקדמות בתור שרת-על מרכזי שנקרא Mainframe. הטכנולוגיה באותם שנים הייתה עוד בחיתוליה והדרך לשיתוף המשאבים בין כל המשתמשים הייתה על ידי חלוקה לזמן והקצאת זמן מוקצב עבור כל חברה\משתמש. טכנולוגיה זו אפשרה חיסכון ענק למשתמשים וחברות יכלו להשתמש במה שיש לדבר המוזר הזה שנקרא מחשב להציע מבלי להצטרך לרכוש אחד, שהיה יקר מאוד באותה תקופה.
מחשוב ענן בשנות ה60
בשנת 1960 ג'ון מקרטני, לימים האיש שידוע בתור האבא של הבינה המלאכותית (A.I) העלה את הרעיון של מחשוב אשר מסופק בתור שירות לכלל. החזון שלו של רשת גלובלית הוא בעצם אחד מתוך 2 העקרונות העומדים מאחורי מחשוב ענן.
לקראת סוף שנות ה60 יישם בפועל Joseph Carl Robnett Licklider את הרעיון מאחורי החזון של ג'ון מקרטני והיה אחראי ליצירת רשת הפיתוח ARPANET שלימים החליפה את שמה ל DARPA.
שנות ה70, 80,90 עבור מחשוב הענן: רשת התקשורת מחברת את העולם
בשנות השביעים ובהדרגתיות אל תוך שנות השמונים, ניתן היה לראות בבירור את ההתפשטות של רשתות התקשורת, כאשר חלוצות הטכנולוגיה באותם השנים היו IBM, Sun Microsystems וOracle. לקראת סוף שנות ה90 החיבור ברשת נהפך לפופלארי יותר ויותר בזכות מושג שנקרא World Wide Web (www).
בשנת 1997 השתמש הפרופסור רמאנט צ'אלפה (Ramnath Chellappa) במונח מחשוב ענן כאשר הוא מגדיר את זה בתור "הגבלות מחשוב שנובעות מהרציונאל שבצרכים ולא ע"י ההגבלות הטכניות של השרת". שנתיים לאחר מכן, Salesforce הפך לאתר האינטרנט הראשון שהחל לספק אפליקציות ותוכנות על גבי רשת האינטרנט.
שנות ה-2000: החיים בענן
עם תחילת שנות ה-2000 הכריזה Amazon על שירות שנקרא Web Services או בראשי תיבות AWS, אשר הציג את למעשה את ספק מחשוב הענן הראשון, הגישה אליו הייתה דרך שירותים כמו HTTP, SOAP ו REST. לאחר מכן בשנת 2006, אמזון הכריזה על EC2 (Elastic Compute Cloud2) בתור שירות מסחרי אשר אפשר להשכיר שרתים על מנת להריץ את האפליקציות שלהם ולמעשה היה השירות הראשון של מחשוב הענן בתור שירות (Infrastructure as a service) ולאחר מכן בשנת 2006.
מחשוב ענן: לחזות את העתיד
קשה לומר מה טומן לו העתיד, אבל זה ברור לכל שסביר להניח שיהיה מדובר בתשתית הענן המאפשרת חיסכון אדיר בעלויות והופכת את העבודה ללקוחות הקצה לפשוטה הרבה יותר. בעתיד, ייתכן ואפילו המחשבים הביתיים שלנו יהפכו לסוג של וירטואליזציה (VDI).